Cleo

När: Fredag 12 nov kl 20:30
Var: Lillan

Det finns få röster i svensk hiphop som har en sådan självklar auktoritet och kraft som Cleos. Oavsett om hon siktar på patriarkatet, går på salong för sin egen skull eller besjunger kärlek och erotik så har hennes uttryck något befallande – nästan tvingande – över sig. Eller som hon själv kärnfullt uttrycker det: Cleo är en boss. Och har du någonsin hört Nathalie ”Cleo” Missaoui kraftfullt spotta ut sig de mest välformulerade av rader så vet du att påståendet är sant.

Ursprungligen kommer Cleo från Umeå, där hon tillsammans med det ortspatriotiska kollektivet Random Bastards har byggt upp en framgångsrik kreativ plattform. Tillsammans med artister och producenter som Fricky, Gonza-Ra, Academics och Erk har de satt Västerbotten på hip-hop kartan och visat att det går alldeles utmärkt att ha ett relevant uttryck även om man inte bor i storstan.

Under 2018 släppte Cleo de två fantastiska singlarna Älska Nån med Erik Henebratt och Academics samt den stenhårda låten Tyst. Den senare skrevs till Rikstearns föreställning Fatta med Cleo & Juck – ett feministiskt manifest om rätten till sin egen kropp och kampen mot sexuellt våld. Uppmaningen till alla som tycker att #METOO är överdrivet och uttjatat är kort och koncist. Tyst. Cleo är också en hyllad liveartist, belönad med pris på både Manifestgalan och Kingsizegalan.

Nathalie Missaoui är född att stå på scenen – med allt vad det innebär (…) Jag ska villigt erkänna att detta var de bästa 90 minuterna jag har sett. Och kanske den bästa svenskahiphopspelning jag har upplevt i mitt liv hittills.

– Recension i Kingsizemagazine 2015